Om Skolöverstyrelsen.se

Skolöverstyrelsen.se

Skolöverstyrelsen.se är en partipolitiskt oberoende gruppblogg. Vi som skriver här är alla disputerade forskare med anknytning till pedagogik, didaktik och utbildningsvetenskap. Vi är verksamma vid olika lärosäten och har olika specialinriktningar, från utbildningshistoria till ämnesdidaktik.

Skolöverstyrelsen.se strävar efter att ge teoretiska och empiriska perspektiv och kommentarer kring skola, utbildning, forskning och utbildningspolitiska reformer. Vi vill med våra egna inlägg bidra till en perspektivrik debatt om utbildning och utbildningsvetenskaplig forskning.

Den ursprungliga Skolöverstyrelsen tillkom 1919 genom en sammanslagning av Folkskoleöverstyrelsen och Läroverksöverstyrelsen. Skolöverstyrelsen lades ned och ersattes av Skolverket 1991. Skolöverstyrelsen stod för en ökad kontroll av skolväsendet. Skolöverstyrelsen.se har snarare som ambition att fungera som ett initierat korrektiv till debatten om skolväsendet.


”I Garnisonen – där bl a ’Verket’ ligger – finns 6,5 kilometer korridorer, 315 toaletter, 37 öppna och 12 slutna pausrum” (ur Insidan, SÖs personaltidning 1972, s.2-3). Hur långa korridorer har dagens skolmyndigheter sammanlagt?

För den som vill forska i gamla Skolöverstyrelsens arkiv, vilket vi för övrigt kan rekommendera, har Riksarkivet tagit fram en handledning som finns här.

Kommentarspolicy

Alla kan kommentera inlägg på Skolöverstyrelsen.se. Vi ser gärna mycket diskussioner, men förbehåller oss rätten att radera inlägg som inte håller sig till ämnet, har en otrevlig ton, innehåller personangrepp, är rasistiska eller som vi av andra skäl inte anser oss vilja publicera. Justa och relevanta argument ser vi som en självklarhet när du kommenterar inlägg på Skolöverstyrelsen.se. Om du har synpunkter på hur vi behandlat din kommentar kan du kontakta den av oss som skrev det ursprungliga inlägget per e-post.

Upphovsrätt

Alla inlägg gjorda på Skolöverstyrelsen.se är skyddade av upphovsrätt. Creative Commons-licens
Skolöverstyrelsen.se och de skrivna inläggen är licensierade under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens. Det innebär att du får citera och sända vidare material från Skolöverstyrelsen.se under förutsättning att:
– du anger att Skolöverstyrelsen.se är upphovsman (dock inte på ett sätt som antyder att Skolöverstyrelsen.se godkänt eller rekommenderar hur du använder texten),
– du inte använder materialet för kommersiella ändamål,
– samt att du inte förändrar eller bearbetar materialet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.